Nieuws

Annejan naar finale International Junior Science Olympiad in Indonesië

Annejan van den Dool, vwo-4 leerling, gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de International Junior Science Olympiad in Jogjakarta, Indonesië. • maandag 12 juni 2017

Annejan van den Dool, vwo-4 leerling, gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de International Junior Science Olympiad in Jogjakarta, Indonesië. 

Annejan, 5e tijdens de Natuurkunde Olympiade

8 juni was de eindronde van de Natuurkunde Olympiade (International Junior Science Olympiad) in Groningen. Twintig deelnemers streden voor een plek naar Indonesië, waar de Internationale Natuurkunde Olympiade gehouden wordt. Alleen de vijf beste deelnemers gaan naar Indonesië.

De eindronde bestond uit een trainings- en selectieweek met colleges, een experimentele toets en een theorietoets. Tijdens de colleges was onder meer aandacht voor thermodynamica en relativiteitstheorie naast andere onderwerpen. Bij de practicumtoets moesten de deelnemers ontdekken wat er aan elektrische componenten in een doosje zat en ze kregen een proef waarbij het principe waarom de lucht blauw is aan de orde kwam.
Er was ook tijd voor ontspanning met een speurtocht op Schiermonnikoog en een excursie naar de sterrenwacht bij Westerbork.

De 5 winnaars

Het team vertrekt samen op 14 juli naar Jogjakarta vanaf Schiphol en ontmoeten daar ruim 400 leeftijdsgenoten uit 87 landen. Ze krijgen daar opnieuw een tweetal experimenten en een zware theorietoets te maken. Daarnaast is tijd ingeruimd voor excursies en contact met de andere deelnemers. De groep komt op 25 juli weer op Schiphol terug.