Nieuws

Gomarus' science talent Annejan van den Dool scoort op Bali

Brons voor Nederland bij 13e International Junior Science Olympiad in Nusa Dua • vrijdag 16 december 2016

Van 2 t/m 11 december vond de 13e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats op Bali. De IJSO is een internationale wedstrijd voor de allerbeste 15-jarige leerlingen op het gebied van bèta en techniek. Deelnemers, gekwalificeerd in nationale voorronden, komen uit alle hoeken van de wereld. Zij zetten hun talent in voor wetenschap, maar ook kennismaken met leeftijdgenoten uit verschillende culturen speelt voor hen een belangrijke rol tijdens deze olympiade. Het thema van deze olympiade was 'Science for Creative Innovation'. Dit jaar gingen 276 topleerlingen uit 48 landen de strijd met elkaar aan.

Goede resultaten
Gomarus leerling Annejan van den Dool vertegenwoordigde, samen met vijf andere Nederlandse scholieren, ons land. Met scores van bijna 80% heeft het Nederlandse team een mooi resultaat neergezet en wist zich daarmee goed te handhaven in het internationale wedstrijdveld dat met name door de Aziatische landen domineerd werd. Annejan behaalde samen met zijn team een bronzen medaille!
De olympiade werd gewonnen door Chun-Mao Lai uit Taiwan. Ok de landenprijs ging naar Taiwan. De prijs voor het beste teampracticum werd gedeeld door Brazilië, China en Rusland.

De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen; een meerkeuze-, een open vragen toets en praktische opdrachten. De toetsen waren geïnspireerd door het thema van de olympiade, maar ook deels door het gastland Indonesië. Zo was een grote opgave voor natuurkunde gekoppeld aan SCUBA duiken, een biologie opgave aan de komodovaraan en scheikunde aan kruidnagel- en kokosolie. In de praktische opdrachten stond een onderzoek over nootmuskaat centraal.
Op de niet-toetsdagen deden de leerlingen mee aan excursies, culturele en sportieve activiteiten. Naast het wedstrijdelement is het leggen van internationale contacten met leeftijdsgenoten een belangrijk onderdeel van het programma.

Nederland gastland 14e International Junior Science Olympiad 2017
In 2017 organiseert Nederland de 14e IJSO, waar naar verwachting 50 landen met circa 300 leerlingen, 200 begeleiders (docenten) en internationale gasten zullen deelnemen. Het is de eerste keer dat deze olympiade in Europa gehouden wordt. Het thema is 'Water en duurzaamheid'. Een thema dat leerlingen uitdaagt om vraagstukken van de toekomst aan te pakken. Het past bovendien goed bij 'Nederland Waterland' en de innovatieslag die Nederland maakt op allerlei terreinen.

Het Nederlandse team (Annejan 3e van links)