Praktische informatie

Doedagen voor groep-achters

Om jou te helpen in je schoolkeuze organiseert het Gomarus College Doedagen. Op deze dagen maak je kennis met de verschillende opleidingen en kun je lekker zelf aan de slag. Dat helpt je om te bepalen welke school(soort) goed bij je past. We leggen je dan ook uit wat het betekent dat wij een school zijn waar de Bijbel en het geloof centraal staat.

Hieronder vind je de data per Gomarus locatie:

Locatie datum
 Assen  7 november 2017
 Drachten  7 november 2017
 Magnolia   9 & 10 november 2017
 Vondelpad 2 (vmbo)  9 &10 november 2017
 Vondelpad 3 (havo/vwo/tto)  9 & 10 november 2017
 Zuidhorn  10 november 2017
 Zuidhorn christelijke basisscholen (klik hier)  15 november

Voor vragen mag je ons natuurlijk altijd bellen (050) 524 45 00.

De dag begint ’s ochtends op de locatie van het Gomarus College waar jullie school het dichtst bij is. Vanaf 11.30 uur gaat het programma verder op het Vondelpad in Groningen. De leerlingen nemen ook daar een kijkje, om zo een goed beeld van het hele voortgezet onderwijs te krijgen.

Het programma ziet er als volgt uit:

 9.00 uur    Start op het Gomarus College, locatie Assen, Drachten, Zuidhorn, Magnolia of  Vondelpad
 11.30 uur  Workshops voor de leerlingen op het Vondelpad
   Rondleiding Vondelpad 1, 2 en 3 voor ouder(s)/verzorger(s)
 14.00 uur    Einde van het programma op Vondelpad 2

De kinderen krijgen iets lekkers, maar het is wel verstandig om een lunchpakket mee te nemen. De begeleiders (leerkrachten en ouder(s)/verzorger(s)) krijgen een lunch aangeboden.

Waar het kan hebben wij deze uitnodiging ook naar basisscholen gestuurd. Zit je op een gereformeerde basisschool, dan heeft je meester of juf je al opgegeven. Zit je niet op een gereformeerde basisschool, maar lijkt het je leuk om mee te doen en vind je christen zijn belangrijk? Dan kun je je hieronder opgeven. De vestiging van het Gomarus College waar jij dichtbij woont, neemt dan contact met je op.

Workshops

Hieronder lees je meer over de workshops en de verschillende leerrichtingen op het Gomarus College. Tijdens de Doedag ga je twee workshops doen.
In het opgaveformulier onder aan de pagina kun je de workshops aangeven die je graag zou willen doen. 

1. Vmbo basis/kader: Vakcollege Techniek en Vakmanschap (T&V)

Op het Vakcollege Techniek en Vakmanschap kun je leuke dingen maken van allerlei materialen, zoals hout, metaal en kunststof. Leerlingen maken bijvoorbeeld een muizenvalauto, een windmolen, of een zeilboot. Je leert vooral door te doen.

Als je kiest voor het Vakcollege Techniek krijg je in de eerste klas al 10 uur techniek per week. In de hogere klassen nog meer. Ook bezoek je regelmatig een bedrijf om te kijken wat voor beroepen er allemaal mogelijk zijn. Als je denkt dat het alleen voor jongens is heb je het mis. Ook voor meisjes is het een ontzettend leuke opleiding. Je kunt bijvoorbeeld meubelmaker worden, timmerman, schilder of technisch tekenaar.

Op de Doedag maak je een werkstuk dat je ook mee naar huis mag nemen.

2. Vmbo basis/kader: Vakcollege Mens en Dienstverlenen (M&D)

Op het Vakcollege Mens en Dienstverlenen leer je eerst voor jezelf en daarna voor anderen te zorgen. De lessen zijn een afwisseling van praktijk en theorie. We werken met thema’s als; je leefomgeving, de keuken, gezonde voeding, lichaamsverzorging en wonen. We gaan ook bezoek  bij een zorginstelling, een winkel of we krijgen een gastles.

Vakcollege M&D is een prima voorbereiding op de afdelingen Z&W en E&O, dus voor zowel jongens als meiden.

Wil je deze opleiding misschien gaan volgen? Kom dan naar onze workshop!

3. Vmbo basis/kader: Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Je leert om installaties aan te leggen met gas, water en elektra. Denk aan huisinstallaties, centrale verwarming, zonnepanelen, beheerautomatisering en beveiligingsapparatuur. Daarnaast staat metaalbewerking op het programma. Je leert daar allerlei metalen bewerken, zoals  buigen, boren, zagen, lassen enz. Ook leer je een draaibank bedienen. Het omgaan met machines en gereedschappen staat bij dit profiel centraal, zodat je deze kunt bedienen, controleren en repareren.

Wil je deze opleiding misschien gaan volgen? Kom dan naar onze workshop!

4. Vmbo basis/kader: Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

Je leert hoe je hout kunt bewerken met handgereedschap, maar je leert ook met verschillende machines te werken. Je doet dat door allerlei werkstukken te maken zoals kozijnen en meubels. Daarnaast leer je bouwtekeningen te lezen en zelf te maken op de computer, je leert metselen, bestrating leggen, reclametechniek, schilderen, ontwerpen.

Wil je deze opleiding misschien gaan volgen? Kom dan naar onze workshop!

5. Vmbo basis/kader: Zorg en Welzijn (Z&W)

Wat doe je op school in klas 3 en 4?

Je maakt kennis met verschillende beroepen, waaronder verzorging en verpleging, welzijn, uiterlijke verzorging en facilitaire dienstverlening. Naast verplichte onderdelen kun je ook onderdelen kiezen die jou erg leuk lijken (bijv. schoonheidssalon,  kapsalon of Sport en bewegen). Dit geeft je de kans te kiezen wat het beste bij je past.

Wil je deze opleiding misschien gaan volgen? Kom dan naar onze workshop!

6. Vmbo basis/kader: Economie en Ondernemen (E&O)

Wat doe je op school in klas 3 en 4?

Bij E&O ‘werk’ je in verschillende bedrijven op verschillende afdelingen: de administratie, receptie, magazijn, promotieafdeling. Je werkt hier veel met de computer in een omgeving waarin we de praktijk proberen na te bootsen. Je werkt in groepen als “collega’s”.

Wil je deze opleiding misschien gaan volgen? Kom dan naar onze workshop!

7. Theoretische leerweg (TL)

De theoretische leerweg is de leerweg waar je naast veel theorievakken ook aan aantal praktijkvakken volgt. Vanuit de theoretische leerweg kun je na klas 1 en 2 eventueel instromen op de havo. Kom je erachter dat je liever met je handen werkt? Dan kun je na jaar 1 én jaar 2 instromen in de meer praktische kaderberoepsgerichte leerweg. In de TL leren we op veel verschillende manieren en zoeken we de manier die bij jou past. en onderwerpen waar jij een ander weer wat over kan leren. De theoretische leerweg leidt op naar het mbo (3/4) maar heeft ook een mogelijkheid om na het behalen van je examen in havo 4 te starten.

Op de Doedag gaan we aan de slag in het LC (leercentrum). Hier gaan we met verschillende vakken op allerlei manieren aan het werk. Deze opdrachten kan je ook krijgen in klas 1 of 2. We hopen dat je een goed beeld krijgt van onze toffe TL, je bent van harte welkom!

8. Havo/vwo

Wat is dat eigenlijk, chemie? En is dat wat anders dan scheikunde? En kun jij uit een mengsel van zandkorrels en zoutkorrels het zout halen en een potje 100% zout thuis afleveren?

Ontdek het bij ons! Scheikunde, het mooiste vak dat er bestaat.

9. Tto

Denkt jouw meester of juf dat je volgend jaar wel vwo kunt gaan doen? En wil je meer weten over tweetalig onderwijs? Dan ben je van harte welkom bij de proefles tto. Deze is in het Engels, zodat je er alvast aan kunt wennen dat de meeste vakken op het tto in het Engels worden gegeven. Maar maak je daarover geen zorgen: je zult het meeste wel begrijpen! 

Opgeven Doedag CBS

       Keuze workshops

       Tijdens het middagprogramma ga je twee workshops doen. Vink hieronder je voorkeuren aan. Je moet er drie aankruisen en we zullen proberen je bij twee van die voorkeuren in te roosteren.
       Kies de workshops die het meest gericht zijn op de leerrichting die je waarschijnlijk gaat doen (dus vmbo, havo/vwo of tto).

       Vul hieronder eerst in welke richting jij gaat doen!

         Vink er drie aan.

         * verplichte velden